In deze colleges krijg je antwoord op de volgende vragen: Wat hoorden we voor het eerst knetterhard uit het heelal op 14 september 2015? Waarom heb je een tunnel van 27 kilometer nodig om het allerkleinste te zien? Waarom is 85% van het heelal nog onzichtbaar? Hoe hebben we het meest gezochte deeltje ter wereld gevonden? Waarmee bombardeert het heelal jou elke dag weer?

DEELTJES: Wat hoorden we voor het eerst knetterhard uit het heelal op 14 september 2015?
DEELTJES: Waarom heb je een tunnel van 27 kilometer nodig om het allerkleinste te zien?
DEELTJES: Waarmee bombardeert het heelal jou elke dag weer?
DEELTJES: Waarom is 85% van het heelal nog onzichtbaar?
DEELTJES: Hoe hebben we het meestgezochte deeltje ter wereld gevonden?

Vijf colleges door de volgende drie sprekers:

Prof. dr. Stan Bentvelsen
Als natuurkundige houdt prof.dr. Stan Bentvelsen (Universiteit van Amsterdam en Nikhef) van het allerkleinste (lees: deeltjes) in het allergrootste (lees: het heelal). Hij reist met regelmaat op en neer tussen Nederland en de gigantische deeltjesversneller op de grens van Zwitserland en Frankrijk, want dat is waar “the magic happens”!

Prof. dr. ing. Bob van Eijk
“Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”, dat is een mooie samenvatting van wat prof. dr. ing. Bob van Eijk (Universiteit Twente) doet. Bob is namelijk een expert in het zichtbaar maken van het allerkleinste, waar gewone microscopen tekort schieten. En o ja, tijdens zijn promotie werkte hij mee aan een experiment dat later een Nobelprijs opleverde.

Melissa van Beekveld MSc
Nog voordat ze was afgestudeerd had Melissa van Beekveld (Radboud Universiteit) al drie publicaties en een prijs voor haar onderzoek op zak. En dat dat onderzoek gaat over iets wat ze niet eens kan zien, namelijk “donkere materie”, vindt ze alleen maar een fantastische uitdaging.

Maandag 22 mei, 20.30 uur
Wat hoorden we voor het eerst knetterhard uit het heelal op 14 september 2015?

Prof. dr. Stan Bentvelsen
Weet jij nog wat er gebeurde op 14 september 2015? Stan Bentvelsen (UvA en Nikhef) herinnert zich die dag heel goed, want op die dag hoorde hij een wel heel bijzonder – nog nooit eerder gehoord! – signaal uit het heelal. Mocht je denken dat dat niks met jou gedaan heeft, dan heb je het mis: als een soort drilpudding ben jij die dag in- en uit elkaar geduwd. De oorzaak? Zwaartekrachtgolven. En geloof ons, je wilt weten hoe dat precies zit!  

Dinsdag 23 mei, 20.30 uur
Waarom heb je een tunnel van 27 kilometer nodig om het allerkleinste te zien?

Prof. dr. ing. Bob van Eijk
Moleculen en atomen zijn klein. Maar nog kleiner zijn de elektronen of zelfs de quarks. Maar hoe meten we deze deeltjes als we ze niet eens kunnen zien? Daarvoor is de grootste microscoop ter wereld nodig en daarvoor heb je een tunnel van 27 kilometer nodig. Waarom dat nodig is, dat legt prof. dr. ing. Bob van Eijk (Universiteit Twente) uit.

Woensdag 24 mei, 20.30 uur
Waarom is 85% van het heelal nog onzichtbaar?

Melissa van Beekveld MSc

Van je nieuwe smartphone tot aan je grote teen: alles om ons heen is gemaakt van materie.  En toch is dit maar 15% van de materie die wij kennen. De andere 85% is compleet onbekend. We noemen dit – lekker onheilspellend – “donkere materie”. Melissa van Beekveld (Radboud Universiteit) legt uit hoe groot dit mysterie is en of we het misschien toch kunnen snappen….

Donderdag 25 mei, 20.30 uur
Hoe hebben we het meestgezochte deeltje ter wereld gevonden?

Prof. dr. Stan Bentvelsen
Terwijl jij afgelopen jaren rustig je leventje aan het leiden was, waren natuurkundigen superdruk bezig om het zogenaamde “Higgs-deeltje” te vinden. Wat maakt dit deeltje zo bijzonder dat natuurkundigen luid begonnen te applaudiseren toen het – eindelijk! – ontdekt werd? Dat legt Stan Bentvelsen (Universiteit van Amsterdam en Nikhef) je glashelder en vol enthousiasme uit in dit college!

Vrijdag 26 mei, 20.30 uur
Waarmee bombardeert het heelal jou elke dag weer?

Prof. dr. ing. Bob van Eijk
Tijdens het kijken van dit college word je ongemerkt en continu bestookt door het heelal. Nieuwsgierig geworden waarmee precies? Bob van Eijk (Universiteit Twente) vertelt je wat jou elke dag weer bestookt en of je daar eigenlijk iets van merkt….